Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarellą

Przepis dnia 2016-02-10
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 714

Dodano:

Odsłon: 11757

Ciekawa i lekka propozycja na pożywny obiad lub kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta. Wbrew pozorom przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele, nawet z dodatkowym czasem spędzonym w piekarniku... ale dla takiej zapiekanki warto poświęcić te kilka minut dłużej. ;)

Składniki

  • 150 g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody
  • ok. 100 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, chilli/ostra papryka, bazylia suszona
  • DODATKOWO:
  • dwa średniej wielkości pomidory
  • dwie garście startej mozzarelli
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ja ją zazwyczaj prażę przez kilka minut w suchym garnuszku, do czasu, aż poczuję przyjemny zapach. Zalać wtedy szklanką wody (1 szklanka na 100 g kaszy) i zagotować. Potem trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu, aż wchłonie cały płyn. Lekko posolić.
    Piekarnik nastawić na 180 stopni C.

  2. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę lub półplasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekany/zmiażdżony czosnek, posolić, dodać szpinak, a następnie podlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zawartość patelni przemieszać, dodać cukinię i fetę, zmniejszając moc palnika. Gotować kilka minut pod przykryciem do czasu aż szpinak się rozmrozi. Doprawić do smaku - solą, pieprzem, czosnkiem, chilli i bazylią.

  3. W większej misce wymieszać ugotowaną kaszę z przygotowanym na patelni szpinakiem i cukinią. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać startym serem mozzarella i bazylią. Zapiekać ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń