Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 593
Dodano: 04.02.2021
Odsłon: 6781
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Oczyszczoną pierś przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy paprykę słodką, chili, sok z cytryny i jeden starty czosnek. Mieszamy i smarujemy piersi z kurczaka. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 35minut.
W czasie gdy pierś się piecze to robimy sos. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez chwilę. Teraz dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy. Z chwilą gdy szpinak przywiędnie dodajemy śmietanę oraz ser i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy mąkę oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na skwarki. Odsączamy z tłuszczu.
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę.
Po tym czasie pierś już powinna kończyć pieczenie.
Wyciągamy z piekarnika i na każdą pierś nakładamy sos. Posypujemy na wierzch boczkiem i pomidorami.
Wstawiamy ponownie do piekarnika ale teraz już tylko na 5 minut.
Danie jest gotowe… Podawać możemy na różne sposoby, moim ulubionym jest makaron tagliatelle.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)