Przepis na pyszną zapiekaną pierś kurczaka w sosie szpinakowo-śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, boczku i suszonych pomidorów. Rewelacyjny, szybki i łatwy przepis na obiad lub kolację.
Zapiekana pierś kurczaka w sosie szpinakowo-śmietanowym
Składniki
- 800 g fileta z piersi kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g sera gorgonzola
- 40 g boczku wędzonego parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Składniki
- 800 g fileta z piersi kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g sera gorgonzola
- 40 g boczku wędzonego parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Etapy przygotowania
Oczyszczoną pierś przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy paprykę słodką, chili, sok z cytryny i jeden starty czosnek. Mieszamy i smarujemy piersi z kurczaka. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 35minut.

W czasie gdy pierś się piecze to robimy sos. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez chwilę. Teraz dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy. Z chwilą gdy szpinak przywiędnie dodajemy śmietanę oraz ser i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy mąkę oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na skwarki. Odsączamy z tłuszczu. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę.

Po tym czasie pierś już powinna kończyć pieczenie. Wyciągamy z piekarnika i na każdą pierś nakładamy sos. Posypujemy na wierzch boczkiem i pomidorami. Wstawiamy ponownie do piekarnika ale teraz już tylko na 5 minut.

Danie jest gotowe… Podawać możemy na różne sposoby, moim ulubionym jest makaron tagliatelle. Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 74

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 45
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 74

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 45



Składniki
- 800 g fileta z piersi kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g sera gorgonzola
- 40 g boczku wędzonego parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 200 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Oczyszczoną pierś przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy paprykę słodką, chili, sok z cytryny i jeden starty czosnek. Mieszamy i smarujemy piersi z kurczaka. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 35minut.
W czasie gdy pierś się piecze to robimy sos. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez chwilę. Teraz dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy. Z chwilą gdy szpinak przywiędnie dodajemy śmietanę oraz ser i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy mąkę oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na skwarki. Odsączamy z tłuszczu. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę.
Po tym czasie pierś już powinna kończyć pieczenie. Wyciągamy z piekarnika i na każdą pierś nakładamy sos. Posypujemy na wierzch boczkiem i pomidorami. Wstawiamy ponownie do piekarnika ale teraz już tylko na 5 minut.
Danie jest gotowe… Podawać możemy na różne sposoby, moim ulubionym jest makaron tagliatelle. Smacznego!!!
zaraz sobie zrobię na śniadanko, bo tylko o porannej kawie jestem :)