Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną zapiekaną pierś kurczaka w sosie szpinakowo-śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, boczku i suszonych pomidorów. Rewelacyjny, szybki i łatwy przepis na obiad lub kolację.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21591
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21591
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Składniki
Oczyszczoną pierś przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę. Do oliwy z oliwek dodajemy paprykę słodką, chili, sok z cytryny i jeden starty czosnek. Mieszamy i smarujemy piersi z kurczaka. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 35minut.
W czasie gdy pierś się piecze to robimy sos. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez chwilę. Teraz dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy. Z chwilą gdy szpinak przywiędnie dodajemy śmietanę oraz ser i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Na koniec dodajemy mąkę oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Boczek kroimy na drobną kostkę i smażymy na skwarki. Odsączamy z tłuszczu. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę.
Po tym czasie pierś już powinna kończyć pieczenie. Wyciągamy z piekarnika i na każdą pierś nakładamy sos. Posypujemy na wierzch boczkiem i pomidorami. Wstawiamy ponownie do piekarnika ale teraz już tylko na 5 minut.
Danie jest gotowe… Podawać możemy na różne sposoby, moim ulubionym jest makaron tagliatelle. Smacznego!!!