Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarl podbija kuchnie wielkim ostrzem zwykle w weekendy jednak dziś zdarzył się wyjątek. Zainspirowany innym przepisem który zmodyfikowałem postanowiłem zrobić to na dzisiejszy obiad. Wygląda na pierwszy rzut oka jak psie wymiociny, ale wierzcie mi, pyszny, syty i zdrowy posiłek ! Do tego banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Indeks glikemiczny tego dania nie jest wysoki, według tabeli z której korzystam liczby wyglądają tak: Kurczak 0 Cebula 15 Pieczarki 10 Majonez 60 Ser 0 Oliwa z oliwek 0
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2252
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2890
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 640
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2252
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2890
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 640
Składniki
Piersi rozkrawamy poziomo aby uzyskać z nich w miarę grube plastry, mi z jednej wyszły dwa. Następnie rozbijamy je tłuczkiem podobnie jak w przypadku schabowych, jednak uważamy aby nie rozbić ich zbyt cienko, wtedy mięso nie będzie już takie soczyste. Najlepiej gdyby wszystkie filety po rozbiciu były w miarę jednakowo płaskie.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco oliwy z oliwek i rozprowadzamy po dnie, wtedy kurczak nam się nie przyklei. Kurczak nie powinien w niej pływać. Piersi wykładamy ciasno w naczyniu i posypujemy przyprawą. Moje naczynie okazało się ciut za małe dlatego kawałki zachodzą na siebie.
Pieczarki i cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do miękkości. Kiedy mieszanka jest gotowa wykładamy ją równomiernie na każdy z filetów.
Nim całość zostanie posypana startym serem - rozprowadzamy po pieczarkach i cebuli majonez aby równomiernie pokrył powierzchnię, nie musi być to zrobione z chirurgiczną precyzją, ja osobiście roztarłem majonez łyżką w zasadzie tylko przez środek i lekko pozajeżdżałem na boki ( najlepiej stosować majonez bardzo dobrej jakości). Na roztarty majonez sypiemy serowe wiórki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, grzałki góra + dół bez termoobiegu, blacha na środkowe pole. Pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym choć w brytfannie jako naczyniu alternatywnym też wyjdzie. 30 minut w piekarniku i gotowe. Obawiałem się początkowo że kura będzie surowawa, jednak wyszło perfekt ! Podawać z ulubionymi dodatkami.