Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana pierś z kurczaka dla diabetyka

Zapiekana pierś z kurczaka dla diabetyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 170

Dodano:

Odsłon: 5622

Jarl podbija kuchnie wielkim ostrzem zwykle w weekendy jednak dziś zdarzył się wyjątek. Zainspirowany innym przepisem który zmodyfikowałem postanowiłem zrobić to na dzisiejszy obiad. Wygląda na pierwszy rzut oka jak psie wymiociny, ale wierzcie mi, pyszny, syty i zdrowy posiłek ! Do tego banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Indeks glikemiczny tego dania nie jest wysoki, według tabeli z której korzystam liczby wyglądają tak: Kurczak 0 Cebula 15 Pieczarki 10 Majonez 60 Ser 0 Oliwa z oliwek 0

Składniki

  • 3 niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 5 - 6 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 5 solidnych łyżek majonezu
  • Oliwa z oliwek
  • Bio przyprawa gyros
  • Starty żółty ser
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekana pierś z kurczaka dla diabetyka

Przygotowanie

  1. Piersi rozkrawamy poziomo aby uzyskać z nich w miarę grube plastry, mi z jednej wyszły dwa. Następnie rozbijamy je tłuczkiem podobnie jak w przypadku schabowych, jednak uważamy aby nie rozbić ich zbyt cienko, wtedy mięso nie będzie już takie soczyste. Najlepiej gdyby wszystkie filety po rozbiciu były w miarę jednakowo płaskie.

  2. Do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco oliwy z oliwek i rozprowadzamy po dnie, wtedy kurczak nam się nie przyklei. Kurczak nie powinien w niej pływać.
    Piersi wykładamy ciasno w naczyniu i posypujemy przyprawą.
    Moje naczynie okazało się ciut za małe dlatego kawałki zachodzą na siebie.

  3. Pieczarki i cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do miękkości.
    Kiedy mieszanka jest gotowa wykładamy ją równomiernie na każdy z filetów.

  4. Nim całość zostanie posypana startym serem - rozprowadzamy po pieczarkach i cebuli majonez aby równomiernie pokrył powierzchnię, nie musi być to zrobione z chirurgiczną precyzją, ja osobiście roztarłem majonez łyżką w zasadzie tylko przez środek i lekko pozajeżdżałem na boki ( najlepiej stosować majonez bardzo dobrej jakości).
    Na roztarty majonez sypiemy serowe wiórki.

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, grzałki góra + dół bez termoobiegu, blacha na środkowe pole. Pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym choć w brytfannie jako naczyniu alternatywnym też wyjdzie. 30 minut w piekarniku i gotowe. Obawiałem się początkowo że kura będzie surowawa, jednak wyszło perfekt !
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń