Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekana wieprzowina z fasolką"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 266
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4572
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 181
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 122
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 266
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4572
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 181
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 122
Składniki
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewki i ziemniaki oczyść i pokrój w małą kostkę. Fasolkę umyj, a dłuższe strączki przekrój na pół.
Oczyść wieprzowinę i pokrój w małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso i usmaż je. Następnie dodaj ziemniaki i marchew. Całość dopraw solą i pieprzem. Warzywa oprósz mąką i wymieszaj. Stopniowo wlej wino i trochę bulionu.
Do mięsa dorzuć liście laurowe i fasolkę. Przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Duś w temperaturze 200° C przez około 40 minut. Według potrzeby podlewaj bulionem.
Patelnię wyjmij z piekarnika, przykryj ciastem francuskim i zapiecz według przepisu na dole.
kroki do... zapieczenia ciasta
Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Podczas rozmrażania ciasto powinno być owinięte w pergamin lub folię aluminiową. Rozwałkuj je na cienki placek.
Plackiem dokładnie przykryj patelnię z mięsem i warzywami. W miseczce rozbełtaj jajko i pędzelkiem posmaruj ciasto francuskie. Następnie kilkakrotnie ponakłuwaj je widelcem, aby mogła wydostać się para.
Wstaw całość z powrotem do piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180° C. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij formę. Udekoruj ulubionymi ziołami i podawaj na ciepło.Źródło: Na żywo