Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane bitki z serem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Umyty bakłażan kroję na kilka cienkich, podłużnych plasterków. Następnie solę je, po czym kładę na papierowym ręczniku, by je osączyć.
W międzyczasie myję mięso, kroję i rozbijam tłuczkiem przez folię. Przyprawiam solą oraz pieprzem. Obsmażam krótko na oleju. Na tym samym oleju krótko smażę plastry bakłażana.
Myję i kroję estragon. Obkładam obsmażone mięso serem, bakłażanem i połową estragonu. Spinam wykałaczkami. Ponownie krótko zapiekam na patelni.
Robię sos: obieram czosnek i przeciskam go przez praskę do jogurtu. Dodaję bardzo drobno posiekany ogórek, doprawiam solą oraz pieprzem. Bitki zapiekane z serem feta oraz bakłażanem podaję polane sosem. Jako dodatek często serwuję np. chlebki pita.
<strong>Magdalena Mętrak z firmy organizującej przyjęci</strong>Źródło: Świat kobiety