Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane naleśniki"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Składniki
Mleko zmiksuj razem z dwoma całymi jajkami oraz szczyptą soli. Dalej miksując, partiami dodawaj przesianą mąkę. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już aksamitnie gładkie, odstaw je na ok. 20 min, aby zgęstniało.
Rozgrzaną patelnię smaruj odrobiną oleju i partiami smaż na niej cienkie naleśniki. W międzyczasie obierz i drobno poszatkuj cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub także obierz i pokrój. Sparzone pomidory przelej zimną wodą, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki.
W rondlu rozgrzej resztę oleju. Przesmaż cebulę oraz czosnek. Wrzuć pomidory, podlej odrobiną wody. Duś 5 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i bazylią.
Naleśniki posyp połową startego sera, paskami papryki i posiekaną sałatą. Zwiń roladki, pokrój na 3 części. Sos wlej do naczynia żaroodpornego, ustaw roladki. Posyp resztą sera. Zapiekaj 10 min w 180 st.
czas ok. 70 min; porcja – 400 kcal, cena 3,10 zł
Pyszny i pożywny farsz do naleś ników możesz zrobić z ryżu, ugotowanych na twardo i drobno posiekanych jajek oraz sporej ilości zieleniny. Ruloniki po syp żółtym serem i zapiekaj 15 min.Źródło: Świat kobiety