Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, żółciutkie placuszki kukurydziane, pieczone w piekarniku. Placki świetnie komponują się z lekkim sosem czosnkowo - koperkowym. Dobrze sprawdzą się jako danie główne lub jako przekąska.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5445
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47918
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165764
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5445
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47918
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165764
Składniki
Kukurydzę odsączamy z zalewy, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.
Tak powstałą papkę przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy około 6 łyżek mąki kukurydzianej, 1 łyżkę oleju rzepakowego (najlepiej zimno - tłoczonego), 2 łyżeczki jogurtu greckiego, szczyptę kurkumy i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy placki, które obtaczamy w mące kukurydzianej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
W momencie pieczenia przygotowujemy sos: Do miseczki przekładamy jogurt grecki, dodajemy do niego ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem brzozowym. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe placuszki podajemy z przygotowanym sosem.
Życzę smacznego! :)