Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory dostępne są w Polsce przez cały rok, ale tylko te dojrzałe w słońcu w pełni lata mają naprawdę wyrazisty smak i aromat. Są pyszne podane na surowo – z kanapką czy w sałatce. Latem warto też przyrządzić zapiekane pomidory. Nie wymagają wielu dodatków – wystarczy skropić je oliwą i oprószyć przyprawami. Jeśli chcesz uczynić z nich bazę pożywnego obiadu, połącz je z ziemniakami i cebulą. Taką zapiekankę możesz zjeść solo lub z mięsem czy rybą.
Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej 50% i pszennej chle...
Odsłon: 31168
Otoczone pikantnymi przyprawami, soczyste pałki z kurczaka z chrupiącą skórką...
Odsłon: 35
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 43
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 23
Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej 50% i pszennej chle...
Odsłon: 31168
Otoczone pikantnymi przyprawami, soczyste pałki z kurczaka z chrupiącą skórką...
Odsłon: 35
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 43
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 23
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości 5 mm, Wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez około 10 minut (nie mogą stać się miękkie). Przestudź.
Umyj pomidory i pokrój na plastry o grubości 5 mm. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Natłuść oliwą naczynie żaroodporne. Ułóż w nim na przemian (w kilku rzędach) plastry ziemniaków, pomidorów i cebuli. Skrop oliwą i posyp posiekanymi ziołami, solą i pieprzem, a następnie startą mozzarellą.
Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 30 minut. Podawaj gorącą.