Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory dostępne są w Polsce przez cały rok, ale tylko te dojrzałe w słońcu w pełni lata mają naprawdę wyrazisty smak i aromat. Są pyszne podane na surowo – z kanapką czy w sałatce. Latem warto też przyrządzić zapiekane pomidory. Nie wymagają wielu dodatków – wystarczy skropić je oliwą i oprószyć przyprawami. Jeśli chcesz uczynić z nich bazę pożywnego obiadu, połącz je z ziemniakami i cebulą. Taką zapiekankę możesz zjeść solo lub z mięsem czy rybą.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12566
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12566
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości 5 mm, Wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez około 10 minut (nie mogą stać się miękkie). Przestudź.
Umyj pomidory i pokrój na plastry o grubości 5 mm. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Natłuść oliwą naczynie żaroodporne. Ułóż w nim na przemian (w kilku rzędach) plastry ziemniaków, pomidorów i cebuli. Skrop oliwą i posyp posiekanymi ziołami, solą i pieprzem, a następnie startą mozzarellą.
Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 30 minut. Podawaj gorącą.