Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przepadasz za białą, chudą rybą, bo wydaje ci się zbyt sucha? Przygotuj zapiekane pulpety rybne w sosie pomidorowym i przekonaj się, jak niewiele trzeba, by wydobyć doskonały smak z dorsza czy okonia. Połącz chude mięso z tłustym, np. z filetem z łososia. Dodaj do masy trochę masła i aromatycznych przypraw!
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1618
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 721
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1618
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 721
Składniki
Opłucz filety i – jeśli to konieczne – usuń z nich skórę. Pokrój wstępnie cebulę. Zmiel ryby i cebulę maszynka do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Dodaj do masy rybnej bułkę tartą, jajko, masło, curry i zioła prowansalskie. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy rybnej niewielkie pulpety. Obsmaż je krótko ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju.
Wymieszaj w rondelku passatę i bulion. Zagotuj. Dopraw oregano, solą i pieprzem.
Przelej sos do naczynia żaroodpornego i ułóż w nim pulpety. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp równomiernie startym na dużych oczkach tarki serem.
Zapiekane pulpety rybne możesz podać z dowolnym dodatkiem – ziemniakami, ryżem czy makaronem.