Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane tortille z resztek

Zapiekane tortille z resztek

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 404

Zostało mi trochę mięsa z rosołu i wykorzystałam je w tej szybkiej zapiekance

Składniki

  • 4 tortille
  • ok 250g mięsa z rosołu wraz z warzywami
  • 1/2 pomidora
  • kilka małych pieczarek
  • 1/4 cebuli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • gotowy ulubiony sos (u mnie warzywny)
  • Ser
  • 1 parówka
  • Bazylia suszona
  • czosnek w proszku
  • garść kukurydzy (u mnie mrożonej)
  • Rukola do dekoracji
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z rosołu wraz z warzywami rozdrobnić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać po jednej łyżce majonezu (należy uważać by nie dodać go zbyt dużo), doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Farsz podzielić na 4 części.
    Parówkę podzielić na 4 części i każdą z nich pokroić wzdłuż.

    Na każdy placek tortilli ułożyć na środku farsz i parówkę, zwinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

    Wierzch każdej tortilli polać 1-2 łyżkami ulubionego sosu i ułożyć na nim pokrojone w plastry pieczarki.
    Pomidora pokroić w kostkę i posypać z wierzchu zapiekankę wraz z kukurydzą.

    wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 12 minut.

    Posypać ulubionym serem, bazylią i czosnkiem. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 5-7 minut. Wyjąć posypać z wierzchu Rukolą i podawać.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 grudnia 2018 Nie ma to, jak porządki w kuchni i lodówce ;) Wychodzą przy okazji pyszne dania, wszystko wykorzystujemy i nic się nie marnuje. Super tortilla :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń