Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka a’la pizza to ciekawa wariacja na temat ulubionego przez nas włoskiego dania. Połączenie klasycznych składników: warzyw, sosu pomidorowego i dwóch rodzajów sera sprawi, że nie zatęsknisz już więcej za klasycznym włoskim plackiem.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 260
Polecam.
Odsłon: 419
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 260
Polecam.
Odsłon: 419
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź go i odstaw. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Kiełbaski pokrój w półplasterki, a następnie smaż je przez 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając, używając suchej patelni. Odsącz łyżką jak najwięcej tłuszczu.
W dużej misce wymieszaj passatę pomidorową, parmezan, czosnek, bazylię i oregano. Dodaj do środka włóż makaron, kiełbaski, paprykę, cebulę i pieczarki. Wymieszaj, by wszystko było dobrze pokryte sosem. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek. Przełóż do niego mieszankę makaronu i warzyw. Wyrównaj.
Wierzch posyp tartą mozzarellą, a następnie połóż równomiernie połówki pomidorków koktajlowych, skórką do dołu. Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Formę przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw zapiekankę do pieca na ok. 30 minut. Następnie zdejmij przykrycie i uruchom funkcję grilla lub przypiekania na 2-3 minuty, do ładnego przyrumienienia sera. Zapiekankę a’la pizza wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 minut przed podaniem. Serwuj na ciepło od razu po przygotowaniu lub następnego dnia, po podgrzaniu.