Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka Alfredo to bardzo proste danie dla całej rodziny, które wywodzi się z kuchni włoskiej, a dokładnie rzymskiej. Całość jest kremowa, aromatyczna, dobrze doprawiona. Zaspokoi nawet silny głód.
Składniki
Przygotuj sos Alfredo. Na patelni rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go chwilę do zrumienienia, a następnie wlej śmietankę. Całość mieszaj powoli, aż zacznie delikatnie bulgotać.
Dodaj tarty ser oraz przyprawy. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, aż będzie jednolita.
Przygotuj zapiekankę. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszaj suchy makaron, sos Alfredo, bulion, drobno posiekanego kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przykryj całość szczelnie folią aluminiową i piecz danie w temperaturze 220 st. Celsjusza przez ok. 30 minut.
Odkryj naczynie i dobrze wymieszaj całość. Sprawdź, czy makaron jest al dente – jeśli tak nie jest, wstaw zapiekankę z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Wierzch zapiekanki posyp serem mozzarella i wstaw do pieca na następne 8-10 minut, do rozpuszczenia sera.
Posyp dodatkowo parmezanem i siekaną natką pietruszki.
Zapiekankę Alfredo podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni.