Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka Alfredo to bardzo proste danie dla całej rodziny, które wywodzi się z kuchni włoskiej, a dokładnie rzymskiej. Całość jest kremowa, aromatyczna, dobrze doprawiona. Zaspokoi nawet silny głód.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Składniki
Przygotuj sos Alfredo. Na patelni rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go chwilę do zrumienienia, a następnie wlej śmietankę. Całość mieszaj powoli, aż zacznie delikatnie bulgotać.
Dodaj tarty ser oraz przyprawy. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, aż będzie jednolita.
Przygotuj zapiekankę. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszaj suchy makaron, sos Alfredo, bulion, drobno posiekanego kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przykryj całość szczelnie folią aluminiową i piecz danie w temperaturze 220 st. Celsjusza przez ok. 30 minut.
Odkryj naczynie i dobrze wymieszaj całość. Sprawdź, czy makaron jest al dente – jeśli tak nie jest, wstaw zapiekankę z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Wierzch zapiekanki posyp serem mozzarella i wstaw do pieca na następne 8-10 minut, do rozpuszczenia sera.
Posyp dodatkowo parmezanem i siekaną natką pietruszki.
Zapiekankę Alfredo podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni.