Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kolorowymi pomidorkami to połączenie bogactwa letniego ogródka z pyszną skórką z zapieczonego sera. Moc przypraw, świeża pietruszka i nasiona sezamu dodają potrawie ciekawego charakteru. Zapiekankę możesz serwować jako samodzielne danie obiadowe lub dodatek do innych potraw.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1222
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 163
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1222
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 163
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Jeśli używasz młodych ziemniaków, wyszoruj je, umyj i pokrój w kostkę - starsze ziemniaki obierz. Bataty obierz i pokrój w podobny sposób. Wrzuć wszystkie ziemniaki do osolonej wody i gotuj ok. 10 minut, aby były półtwarde. Przełóż na durszlak i odstaw do odsączenia i lekkiego ostygnięcia. Wymieszaj oliwę lub olej (ok. 5 łyżek) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą w proszku, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj ziemniaki i bataty z powstałą marynatą i ułóż na dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm). Na wierzchu zapiekanki ułóż umyte i przekrojone na połowy pomidorki. Jeśli użyjesz dwóch kolorów pomidorów, danie zyska ciekawy wygląd. Możesz posypać odrobiną suszonego oregano lub tylko dopraw solą.
Wstaw zapiekankę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Po tym czasie posyp danie startym serem oraz ziarnami sezamu i wstaw na kolejne 10-15 minut. Gotową zapiekankę bez mięsa wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 5 minut i posyp posiekaną natką pietruszką. Podawaj na ciepło.