Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kolorowymi pomidorkami to połączenie bogactwa letniego ogródka z pyszną skórką z zapieczonego sera. Moc przypraw, świeża pietruszka i nasiona sezamu dodają potrawie ciekawego charakteru. Zapiekankę możesz serwować jako samodzielne danie obiadowe lub dodatek do innych potraw.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2417
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2417
Składniki
Jeśli używasz młodych ziemniaków, wyszoruj je, umyj i pokrój w kostkę - starsze ziemniaki obierz. Bataty obierz i pokrój w podobny sposób. Wrzuć wszystkie ziemniaki do osolonej wody i gotuj ok. 10 minut, aby były półtwarde. Przełóż na durszlak i odstaw do odsączenia i lekkiego ostygnięcia. Wymieszaj oliwę lub olej (ok. 5 łyżek) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą w proszku, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj ziemniaki i bataty z powstałą marynatą i ułóż na dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm). Na wierzchu zapiekanki ułóż umyte i przekrojone na połowy pomidorki. Jeśli użyjesz dwóch kolorów pomidorów, danie zyska ciekawy wygląd. Możesz posypać odrobiną suszonego oregano lub tylko dopraw solą.
Wstaw zapiekankę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Po tym czasie posyp danie startym serem oraz ziarnami sezamu i wstaw na kolejne 10-15 minut. Gotową zapiekankę bez mięsa wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 5 minut i posyp posiekaną natką pietruszką. Podawaj na ciepło.