Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka bolognese to smaczna propozycja na obiad lub kolację. Warstwowe danie inspirowane włoskim makaronem bolognese, jednak w niekonwencjonalnej, bo zapiekanej w piekarniku formie. Proste w przygotowaniu, ale bardzo efektowne danie, które zasmakuje każdemu. Zapiekankę podaj na gorąco w towarzystwie świeżych ziół.
Naczynie żaroodporne, tarka
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1466
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1466
Składniki
Zacznij od warzyw. Pokrój cebulę na drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę i seler naciowy pokrój na drobno.
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i podsmażaj warzywa. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż będzie przypieczone. W międzyczasie mieszaj składniki. Smaż przez ok. 7 minut.
Na patelnię z warzywami i mięsem dolej passatę oraz dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę cukru. Dodaj również przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię. Wszystkie składniki wymieszaj razem i gotuj pod przykrywką przez ok. 25-30 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente według instrukcji, która widnieje na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je oliwą. Na dnie naczynia wyłóż sos bolognese, a następnie przełóż ugotowany makaron, po czym kolejno dodaj kolejną warstwę sosu. Na wierzch zapiekanki dodaj potarty ser.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz zapiekankę przez 30 minut.
Tak przygotowaną zapiekankę podawaj z posiekaną bazylią lub oregano.