Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dziś przepis na pyszną i sycącą zapiekankę bolońską, z makaronem, fasolą i pieczarkami, serdecznie polecam :-)
Polecam.
Odsłon: 394
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1841
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 596
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1952
Polecam.
Odsłon: 394
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1841
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 596
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1952
Składniki
1. Cebulę kroimy w kosteczkę. 2. Obrane i umyte pieczarki kroimy w plasterki. 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo oregano i smażymy pieczarki kilka minut, muszą puścić wodę i ładnie się przysmażyć, następnie odstawiamy patelnię na bok. 4. Bierzemy drugą patelnię, na której również rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, którą smażymy do zeszklenia. Następnie zwiększamy grzanie i wrzucamy mięso mielone, które rozdrabniamy łyżką. Solimy, pieprzymy i sypiemy mieloną słodką paprykę. Smażymy mięso ok. 5 minut. Nastawiamy wodę na makaron i makaron w osolonym wrzątku gotujemy al dente. 5. Do miski wlewamy litr passaty pomidorowej. Solimy, pieprzymy, dodajemy pół łyżeczki cukru, sypiemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie lub tymianek i dodajemy 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany. Mieszamy i sos gotowy. 6. Ugotowany makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy, usmażone pieczarki, odsączoną i wypłukaną na sicie fasolę z puszki, mieszamy. 7. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. 8. Na wierzch ścieramy kawałek żółtego sera, na tarce o dużych oczkach. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 9. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut z grzaniem góra-dół pod przykryciem, a następnie dopiekamy przez 10 minut z termoobiegiem bez przykrycia. Smacznego :-)