Zapiekanka chłopska to szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka dla zapracowanych i nie tylko. Zrobiona jest tylko z kilku składników lecz w zupełności tyle wystarczy. Dodatkowo zapiekankę zrobiłam z sosem który po prostu uwielbiam. Wyszło idealnie więc chętnie podzielę się przepisem.
Zapiekanka chłopska
Składniki
- 1 duża laska kiełbasy np podwawelskiej
- 1 duża cebula
- ok 7 średniej wielkości ziemniaków
- Sos:
- 200 ml śmietanki 30%
- ok 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- ok 15 dkg sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
Składniki
- 1 duża laska kiełbasy np podwawelskiej
- 1 duża cebula
- ok 7 średniej wielkości ziemniaków
- Sos:
- 200 ml śmietanki 30%
- ok 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- ok 15 dkg sera żółtego
- 2 ząbki czosnku

Etapy przygotowania
Zaczynam od przygotowania ziemniaków. Kroję je w talarki ,zalewam zimną wodą, dokładam 1 łyżkę soli i gotuję na półmiękko.
Cebulę kroję w pióra a kiełbasę w talarki. Ja wybrałam podwawelską ale możecie użyć również innej kiełbasy. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę wraz z kiełbasą. Podsmażam tylko kilka minut.
Przygotowuję również sos. W misce umieszczam śmietankę 30% oraz dodaję do niej zimną wodę. Dokładam 1 jajko oraz mąkę aby sos się lekko zagęścił podczas pieczenia. Do sosu dodaję ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz przyprawy. U mnie to sól oraz pieprz. Sos bardzo dokładnie mieszam.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni. Naczynie do zapiekania smaruję tłuszczem i wykładam podgotowane ziemniaki oraz podsmażoną cebulę z kiełbasą. Składniki delikatnie mieszam a następnie wlewam sos. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekam ok. 30 minut. Na koniec posypuje świeżą natką pietruszki. Zapiekanka jest gotowa.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 355
Ostatnio komentowane przepisy
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 355



Składniki
- 1 duża laska kiełbasy np podwawelskiej
- 1 duża cebula
- ok 7 średniej wielkości ziemniaków
- Sos:
- 200 ml śmietanki 30%
- ok 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- ok 15 dkg sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
Zaczynam od przygotowania ziemniaków. Kroję je w talarki ,zalewam zimną wodą, dokładam 1 łyżkę soli i gotuję na półmiękko.
Cebulę kroję w pióra a kiełbasę w talarki. Ja wybrałam podwawelską ale możecie użyć również innej kiełbasy. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę wraz z kiełbasą. Podsmażam tylko kilka minut.
Przygotowuję również sos. W misce umieszczam śmietankę 30% oraz dodaję do niej zimną wodę. Dokładam 1 jajko oraz mąkę aby sos się lekko zagęścił podczas pieczenia. Do sosu dodaję ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz przyprawy. U mnie to sól oraz pieprz. Sos bardzo dokładnie mieszam.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni. Naczynie do zapiekania smaruję tłuszczem i wykładam podgotowane ziemniaki oraz podsmażoną cebulę z kiełbasą. Składniki delikatnie mieszam a następnie wlewam sos. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekam ok. 30 minut. Na koniec posypuje świeżą natką pietruszki. Zapiekanka jest gotowa.