Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz przepisu na obiad lub sycącą kolację, która posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, skorzystaj z naszej propozycji. Familijna zapiekana przygotowana jest na bazie makaronu i sosu beszamelowego z dodatkiem wyrazistego sera cheddar. Przygotujesz raz, a rodzina będzie prosić o zapiekankę co weekend.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Makaron wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj połowę czasu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź.
Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło. Trzymając na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, dodawaj po jeden łyżce mąki. Gdy masa będzie gładka i bez grudek wlej mleko i dodaj przyprawy. Trzymaj na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, około 7-10 minut.
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem beszamelowym i 2/3 startego sera.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oprósz 2 łyżkami zmielonych płatków owsianych. Przełóż makaron i posyp pozostałym serem. Wierzch zapiekanki posyp resztą zmielonych płatków i na całej powierzchni porozkładaj plastry masła (dzięki temu zapiekanka będzie rumiana).
Całość piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut.
Familijną zapiekankę możesz podawać z ulubioną sałatką.