Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka gołąbkowa

Przepis dnia 2017-07-01
Zapiekanka gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 13036

Gołąbki w łatwiejszej i szybszej wersji - bez zawijania. :-) Tak przygotowana zapiekanka jest przepyszna, w smaku niemal identyczna jak gołąbki. Umieściłam ją w segregatorze z ulubionymi przepisami i z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Polecam zwłaszcza w sezonie na młodą kapustę.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty lub 1 mała
  • 500g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki surowego ryżu
  • 1 cebula
  • 500g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku/butelce) + 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na około 10 minut. Odcedzamy, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy surowy ryż, mieszamy. Całość wykładamy na kapustę do naczynia żaroodpornego.

  3. Passatę mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową.

  4. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Mieszamy przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Majala 11 marca 2018 Podoba mi się ten przepis. Gdy już będzie w sklepach młoda kapusta, to z pewnością skorzystam z tego przepisu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń