Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka grecka to warstwowa zapiekanka przygotowana na bazie mięsa mielonego, delikatnych bakłażanów, pysznego pomidorowego sosu, kremowego beszamelu oraz ciągnącego się sera. To danie wspaniale oddaje charakter kuchni greckiej, która jest pełna smaków, wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Idealna na specjalne okazje, jak i rodzinny obiad.
naczynie żaroodporne, 2x patelnia (duża, mniejsza), nóż, deska do krojenia, ręcznik papierowy
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 848
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 848
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Pokrój bakłażany (około 2 sztuki) w plastry o grubości 1 cm. Taką ilość bakłażanów posól. Odstaw bakłażany na pół godziny. Po tym czasie bakłażany opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Plastry smaż z oliwą na większej patelni (aby jak najwięcej się pomieściło). Dopraw do smaku. Alternatywnie, posmarowane oliwą bakłażany można piec przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni, góra-dół.
Pokrój dwie cebule na drobną kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę z czosnkiem.
Na patelnię dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Gdy mięso będzie już lekko podsmażone, dodaj pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, a także przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz, niepełną łyżkę oregano. Gotuj przez kolejne 20 minut, aż nieco woda odparuje. Sprawdź, czy mięso jest odpowiednio doprawione.
Ziemniaki pokrój w grubsze plastry, a następnie podsmaż na osobnej patelni. Dodaj 60 ml oliwy z oliwek i smaż do uzyskania delikatnie złocistego koloru z obu stron.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie poukładaj zapiekankę grecką warstwowo. Pierwsza warstwa na samym dnie to ziemniaki. Nad ziemniakami przygotuj warstwę mięsnego farszu, a na niej poukładaj bakłażany. Pomidory pokrój w plasterki i poukładaj między bakłażanami. Oprósz z wierzchu solą. Nastaw piekarnik na 180 stopni, a następnie zajmij się przygotowaniem sosu beszamelowego.
W rondelku roztop dwie łyżki masła, dodaj dwie łyżki mąki i wymieszaj, aby powstała jasna zasmażka. Następnie stopniowo wlej mleko i mieszaj sos do momentu, aż zgęstnieje. Dodaj również dwa żółtka oraz przyprawy: sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Przygotowany sos wylej na wierzch zapiekanki.
Do przygotowanego wcześniej piekarnika przełóż naczynie żaroodporne. Zapiekankę piecz przez około 30-35 minut. Gdy już będzie gotowa (powinna się zarumienić z wierzchu), odstaw ją do ostygnięcia na 10 minut przed podaniem. Smacznego.