Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gyros z makaronem należy do jednych z najprostszych, a jednocześnie najbardziej efektownych i pysznych dań. Wszystkie składniki, choć tak różne, idealnie do siebie pasują i komponują się w jedną całość połączoną sosem majonezowo-keczupowym. Zapiekanka ma dość mocny, lekko pikantny smak, złagodzony makaronem. To danie możesz z powodzeniem przygotować także na 2 dni, o ile po pierwszym dniu zostanie z niego choć odrobina.
Naczynie żaroodporne, garnek
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4692
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4692
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
Kurczaka umyj i osusz, pokrój go w drobną kostkę. Wymieszaj z przyprawą gyros i odstaw do lodówki na 30 minut. Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do zezłocenia. Przenieś ją do miski razem z papryką i ogórkami kiszonymi. Przemieszaj.
W osobnej miseczce wymieszaj keczup z majonezem na jednolity sos.
Naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze masłem i przenieś do niego makaron. Posmaruj go równomiernie przygotowanym wcześniej sosem keczupowo-majonezowym. Następnie wyłóż mieszankę warzyw i posyp je 100 g sera mozzarella.
Następną warstwą jest kurczak – połóż go równomiernie na wierzchu. Całość posyp pozostałym serem.
Wstaw zapiekankę gyros z makaronem do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz danie przez 15-20 minut, to rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera. Wyjmij i odstaw na 10 minut przed krojeniem.
Potrawę podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu lub następnego dnia po podgrzaniu.