Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gyros z ryżem
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
- Ryż gotujemy wg przepisy na opakowaniu. - Filet z kurczaka myjemy i kroimy w większą kostkę, posypujemy przyprawą gyros i zostawiamy w lodówki na pół godziny. - Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodajemy pokrojonego kurczaka. Smażymy kilka minut. - W miseczce wymieszać keczup z majonezem. - Na blaszkę wsypujemy ryż oraz podsmażonego kurczaka. Mieszamy i zalewamy połową przygotowanego sosu. - Rozsmarowujemy i posypujemy 100 g sera. Następnie dodajemy wymieszaną kukurydzę wraz z pokrojony w kostkę ogórkami oraz papryką. - Zalewamy pozostało częścią sosu, rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 20-25 w piekarniku do 170 stopni.