Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka hultajska to jedno z tych dań, które można jeść w nieskończoność i każdego dnia. Wygląda nieco po hultajsku – ot, wszystkie składniki wrzucone razem i wymieszane. Jednak smak zaskakuje i zachwyca, a duża ilość ciągnącego się sera sprawia, że o tę zapiekankę będą pytać także najmłodsi członkowie rodziny.
Polecam.
Odsłon: 390
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 41
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12270
Polecam.
Odsłon: 390
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 41
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12270
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj starte na tarce zimne masło i oliwę. Mieszaj całość widelcem do momentu uzyskania konsystencji grubych okruchów. Dodawaj po łyżce zimnej wody aż ciasto zacznie się łączyć – możliwe, że nie będzie potrzebna cała woda! Uformuj ciasto w kulkę, a następnie w płaski dysk. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto w duży okrąg, zaczynając od wewnątrz do brzegów. Placek powinien mieć ok. 25 cm średnicy. Przełóż placek do okrągłego naczynia do zapiekania o średnicy ok. 20-22 cm, wysmarowanego masłem. Dociśnij je do spodu a wystające fragmenty zwiń w ruloniki. Połóż na wierzchu papier do pieczenia. Wysyp trochę suchej fasoli, ryżu lub innych ciężarków. Piecz spód w temperaturze 190 st. Celsjusza przez 15-20 minut. Wyjmij i usuń papier z ciężarkami. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem i wstaw do pieca na kolejne 15 minut.
Przygotuj wnętrze. Pomidory obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Umieść je w durszlaku nad zlewem i posyp szczyptą soli. Zostaw na 10 minut, a następnie dobrze odciśnij z nadmiaru wody i połóż na papierowych ręcznikach. Cukinię pokrój w cienkie plasterki i podsmaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Przenieś je na papierowy ręcznik. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
W misce wymieszaj ze sobą majonez z jogurtem greckim. Dodaj warzywa i przemieszaj, by dobrze pokryły się mieszanką. Dołóż tartą mozzarellę i krótko wymieszaj. Przenieś całość na upieczony wcześniej spód. Posyp wierzch tartym serem cheddar, a następnie parmezanem. Wstaw zapiekankę hultajską do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza na ok. 30 minut lub do lekkiego zrumienienia środka i spieczenia brzegów. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 15 minut. Danie podawaj na ciepło.