Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2216

Dodano:

Odsłon: 3826

Kalafior zapiekany z ryżem i papryką.

Składniki

  • kalafior - 1 szt.
  • ryż - 200 g
  • cebula - 2 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • jajka - 5 szt.
  • koperek - 1 pęczek
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka kalafiorowa

Przygotowanie

  1. Kalafiora gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie i odkładamy na durszlaku, żeby odciekł i nieco ostygł.

  2. Ryż gotujemy według przepisu i przekładamy na sitko, żeby odciekł i przestygł.

  3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zezłoci.

  4. Paprykę kroimy w kostkę, a koperek drobno siekamy

  5. W misce dzielimy kalafiora na mniejsze kawałki, dodajemy ryż, paprykę, koperek i tartą bułkę. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy.

  6. Gotową masę przekładamy do formy (użyłem siliconowej), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45 minut. No i gotowe. Smacznego !!! ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 stycznia 2018 Taką zapiekankę to ja zawsze chętnie!!!A jej wygląd dodatkowo zachęca:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń