Jeśli lubisz tradycyjny kebab, z pewnością zasmakuje ci również zapiekanka kebabowa. Jest to wyjątkowo aromatyczna i sycąca potrawa, która z pewnością nie raz zagości na twoim stole.
Zapiekanka kebabowa
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 duża cebula,
- 1 por,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- przyprawa gyros,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie ser tarty do posypania,
- tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 duża cebula,
- 1 por,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- przyprawa gyros,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie ser tarty do posypania,
- tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Zacznij od przygotowania kurczaka. Pozbądź się błonek, pokrój w drobną kostkę, a następnie obtocz w przyprawie gyros. Podsmaż kurczaka na patelni z odrobiną tłuszczu i odstaw. Papryki umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w paski, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę również przemyj, posiekaj w kostkę.
To samo zrób z porem. Białą i jasnozieloną część umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w półplasterki. Na patelni, na której wcześniej się smażyło mięso, podsmaż papryki, cebulę i por. Nie musisz dusić warzyw długo, wystarczy chwilę je zeszklić. Umyj kapustę pekińską, odkrój liście i posiekaj je drobno.
Kukurydzę odlej z zalewy. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. W małej misce wymieszaj ketchup, majonez i jogurt naturalny. Czosnek obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę. Dodaj do wcześniej wymieszanych składników na sos. Posól całość i popieprz.
Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmaruj odrobinę sosu. Ułóż w naczyniu po połowie porcji: kurczaka, kapustę pekińską, kukurydzę, ogórki kiszone, paprykę z cebulą i porem. Rozsmaruj część sosu.
Powtórz układanie składników tak jak poprzednio, zaczynając od kurczaka, a kończąc na papryce, cebuli i porze. Na wierzch wyłóż pozostały sos i opcjonalnie posyp tartym serem. Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 76

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 24

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 99

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6240

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3661
Ostatnio komentowane przepisy

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 76

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 24

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 99

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6240

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3661



Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 duża cebula,
- 1 por,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- przyprawa gyros,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie ser tarty do posypania,
- tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania kurczaka. Pozbądź się błonek, pokrój w drobną kostkę, a następnie obtocz w przyprawie gyros. Podsmaż kurczaka na patelni z odrobiną tłuszczu i odstaw. Papryki umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w paski, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę również przemyj, posiekaj w kostkę.
To samo zrób z porem. Białą i jasnozieloną część umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w półplasterki. Na patelni, na której wcześniej się smażyło mięso, podsmaż papryki, cebulę i por. Nie musisz dusić warzyw długo, wystarczy chwilę je zeszklić. Umyj kapustę pekińską, odkrój liście i posiekaj je drobno.
Kukurydzę odlej z zalewy. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. W małej misce wymieszaj ketchup, majonez i jogurt naturalny. Czosnek obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę. Dodaj do wcześniej wymieszanych składników na sos. Posól całość i popieprz.
Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmaruj odrobinę sosu. Ułóż w naczyniu po połowie porcji: kurczaka, kapustę pekińską, kukurydzę, ogórki kiszone, paprykę z cebulą i porem. Rozsmaruj część sosu.
Powtórz układanie składników tak jak poprzednio, zaczynając od kurczaka, a kończąc na papryce, cebuli i porze. Na wierzch wyłóż pozostały sos i opcjonalnie posyp tartym serem. Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.