Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz tradycyjny kebab, z pewnością zasmakuje ci również zapiekanka kebabowa. Jest to wyjątkowo aromatyczna i sycąca potrawa, która z pewnością nie raz zagości na twoim stole.
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5913
Polecam.
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5913
Składniki
Zacznij od przygotowania kurczaka. Pozbądź się błonek, pokrój w drobną kostkę, a następnie obtocz w przyprawie gyros. Podsmaż kurczaka na patelni z odrobiną tłuszczu i odstaw. Papryki umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w paski, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę również przemyj, posiekaj w kostkę.
To samo zrób z porem. Białą i jasnozieloną część umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w półplasterki. Na patelni, na której wcześniej się smażyło mięso, podsmaż papryki, cebulę i por. Nie musisz dusić warzyw długo, wystarczy chwilę je zeszklić. Umyj kapustę pekińską, odkrój liście i posiekaj je drobno.
Kukurydzę odlej z zalewy. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. W małej misce wymieszaj ketchup, majonez i jogurt naturalny. Czosnek obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę. Dodaj do wcześniej wymieszanych składników na sos. Posól całość i popieprz.
Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmaruj odrobinę sosu. Ułóż w naczyniu po połowie porcji: kurczaka, kapustę pekińską, kukurydzę, ogórki kiszone, paprykę z cebulą i porem. Rozsmaruj część sosu.
Powtórz układanie składników tak jak poprzednio, zaczynając od kurczaka, a kończąc na papryce, cebuli i porze. Na wierzch wyłóż pozostały sos i opcjonalnie posyp tartym serem. Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.