Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z boczkiem to jeden z najprostszych sposobów na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Możesz przygotować ją tuż przed konsumpcją lub dzień wcześniej. Odgrzana jest nawet smaczniejsza niż tuż po zrobieniu.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 77
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5530
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 77
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5530
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2590
Składniki
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Zetrzyj parmezan na średnich oczkach tarki. Przekrój pomidorki na połówki.
Pokrój cebulę i boczek w kosteczkę. Posiekaj drobno czosnek. Wysmaż boczek na suchej, głębokiej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż na patelnię cebulę. Zeszklij ją. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Zalej składniki na patelni śmietaną. Dopraw sos ziołami, solą i pieprzem. Zagotuj. Dodaj do sosu parmezan i wymieszaj.
Przełóż na patelnię makaron i pomidory. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj bez przykrycia przez około 10 minut. Przed podaniem udekoruj zapiekankę natką pietruszki.