Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z boczkiem to jeden z najprostszych sposobów na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Możesz przygotować ją tuż przed konsumpcją lub dzień wcześniej. Odgrzana jest nawet smaczniejsza niż tuż po zrobieniu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2180
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4687
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 54
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2180
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4687
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 54
Składniki
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Zetrzyj parmezan na średnich oczkach tarki. Przekrój pomidorki na połówki.
Pokrój cebulę i boczek w kosteczkę. Posiekaj drobno czosnek. Wysmaż boczek na suchej, głębokiej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dołóż na patelnię cebulę. Zeszklij ją. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Zalej składniki na patelni śmietaną. Dopraw sos ziołami, solą i pieprzem. Zagotuj. Dodaj do sosu parmezan i wymieszaj.
Przełóż na patelnię makaron i pomidory. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj bez przykrycia przez około 10 minut. Przed podaniem udekoruj zapiekankę natką pietruszki.