Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad w tygodniu, można powiedzieć jednopatelniowy, zapieczony w małych foremkach ceramicznych. Taka wersja najlepiej się u mnie sprawdza, bo każdy w małej foremce dostaje to co lubi... bez wydziubywania z dużej formy. Mięso z indyka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, wtedy będzie naprawdę szybko. Zapiekanki są pyszne, a żeby się przekonać, trzeba samemu zrobić :-) Poniżej przepis na 4 foremki.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7475
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 933
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7475
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 933
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Foremki wysmarować olejem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w przyprawach. Odłożyć do lodówki na min. 30 minut (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Następnie usmażyć na patelni do zrumienienia, przykryć na pokrywą i dusić ok. 10 minut. Kawałki ułożyć w foremkach. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do foremek. Szpinak rozmrozić i usmażyć na tej samej patelni, z dodatkiem soli, pieprzu, pokruszonego sera pleśniowego i przeciśniętego czosnku, aż do odparowania wody. Przełożyć do foremek. Cukinię potrzeć na szerokiej tarce jak do ogórków na mizerię. Przełożyć na tą samą patelnię z odrobiną oleju, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. Przełożyć do foremek. Przygotować sos: W naczyniu wymieszać śmietanę z wodą i mąką ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Sos rozlać w foremkach i delikatnie wmieszać łyżką. Górę posypać tartym serem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Zapiekanki piec ok. 15 minut do zrumienienia sera. SMACZNEGO!!!