Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z indykiem, szpinakiem i cukinią

Zapiekanka makaronowa z indykiem, szpinakiem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 1307

Dodano:

Odsłon: 655

Szybki obiad w tygodniu, można powiedzieć jednopatelniowy, zapieczony w małych foremkach ceramicznych. Taka wersja najlepiej się u mnie sprawdza, bo każdy w małej foremce dostaje to co lubi... bez wydziubywania z dużej formy. Mięso z indyka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, wtedy będzie naprawdę szybko. Zapiekanki są pyszne, a żeby się przekonać, trzeba samemu zrobić :-) Poniżej przepis na 4 foremki.

Składniki

  • 500 g filetu z indyka lub kurczaka
  • przyprawy do marynaty: sól, pieprz, curry, papryka czerwona, 3-4 ząbki czosnku, olej, majeranek, sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • 450 g szpinaku mrożonego (można zamienić na świeży)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu typu penne, kokardki (u mnie fusilli pugliesi tris)
  • 1 mała cukinia
  • 50-70 g tartego żółtego sera
  • 50 g sera pleśniowego
  • Sos:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka makaronowa z indykiem, szpinakiem i cukinią

Przygotowanie

  1. Foremki wysmarować olejem. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w przyprawach. Odłożyć do lodówki na min. 30 minut (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Następnie usmażyć na patelni do zrumienienia, przykryć na pokrywą i dusić ok. 10 minut. Kawałki ułożyć w foremkach.

    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do foremek.

    Szpinak rozmrozić i usmażyć na tej samej patelni, z dodatkiem soli, pieprzu, pokruszonego sera pleśniowego i przeciśniętego czosnku, aż do odparowania wody. Przełożyć do foremek.

    Cukinię potrzeć na szerokiej tarce jak do ogórków na mizerię. Przełożyć na tą samą patelnię z odrobiną oleju, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. Przełożyć do foremek.

    Przygotować sos:

    W naczyniu wymieszać śmietanę z wodą i mąką ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem. Sos rozlać w foremkach i delikatnie wmieszać łyżką.

    Górę posypać tartym serem.

  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Zapiekanki piec ok. 15 minut do zrumienienia sera.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń