Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą krakowską, papryką i cukinią

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą krakowską, papryką i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 817

Dodano:

Odsłon: 5465

Pyszna makaronowa zapiekanka z dodatkiem podsmażonej kiełbasy oraz warzyw. Smacznie i treściwie.

Składniki

  • około 500g makaronu
  • 300-400 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 100 g tartej mozzarelli (żółtej, jak do pizzy)
  • zioła prowansalskie
  • 3 żółtka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą krakowską, papryką i cukinią

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki pozbawione gniazd nasiennych, cukinie oraz kiełbasę kroimy na cienkie paseczki.

  2. Na średnio rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy kiełbasę. Podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Następnie przekładamy do miski.

  3. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy paprykę i często mieszając smażymy ją przez około 5 minut. Paprykę zgarniamy na bok patelni, a na środek wrzucamy cebulę, smażymy dalej. Gdy cebula się zeszkli dodajemy cukinię i smazymy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

  4. Makaron gotujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu (na al dente). Odcedzamy.

  5. Warzywa, kiełbasę i makaron mieszamy ze sobą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  6. Śmietanę doprawiamy ziołami prowansalskimi i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Łączymy z żółtkami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Polewamy zapiekankę.

  7. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem.

  8. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń