Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym to proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny, które posmakuje nawet niejadkom. Duża ilość wyrazistego parmezanu i mozzarelli dodaje potrawie charakteru. Kremowy sos idealnie komponuje się z dobrze doprawionym kurczakiem.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3167
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 154
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 78
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3167
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 154
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 78
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka, cebulę i przyprawy. Smaż całość przez kilka minut, aż mięso straci surowość. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przenieś kurczaka do makaronu i całość dobrze wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przenieś do niego mieszankę makaronu z kurczakiem. W osobnym garnku podgrzej śmietankę. Dodaj tarty parmezan i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia sera. Sosem polej zapiekankę. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią obficie wierzch dania. Zapiekankę makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza bez przykrycia, do ładnego zrumienienia sera. Danie podawaj na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.