Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem – klasyk włoskiej kuchni – od lat gości w polskich domach. To szybki sposób na smaczny, sycący obiad. Jeśli mamy trochę więcej czasu, możemy podać go w formie dania z piekarnika. Ciekawą propozycją jest na przykład zapiekanka makaronowa z łososiem, w której łagodny smak sosu śmietanowego przełamany jest takimi wyrazistymi dodatkami, jak czosnek czy marynowany pieprz.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 225
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 463
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 225
Przepis dnia
Składniki
Ugotuj makaron al dente. Odcedź.
Obierz i posiekaj drobno cebulę i ząbki czosnku. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości masła klarowanego. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Zalej warzywa na patelni obiema śmietanami. Dodaj sok z cytryny i pieprz. Wymieszaj. Duś przez chwilę.
Wyłącz palnik. Wmieszaj w sos rozkłócone jajko i parmezan. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na koniec wmieszaj w sos rozdrobnionego łososia i makaron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-25 minut.
Przed podaniem oprósz zapiekankę zieleniną, np. posiekanym koperkiem albo listkami bazylii.