Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie polecam na gorąco i na zimno. Nie jest pracochłonne, ale bardzo smaczne:)
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 982
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 45
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1120
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 170
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 982
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 45
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1120
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 170
Składniki
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu na "al dente". Na patelni podsmażamy na łyżce oleju pokrojone w drobną kostkę cebule, marchewkę i seler. Dodajemy mięso mielone i pomidory. Gotujemy chwilkę na małym ogniu. Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oregano (można też dać szczyptę cukru do smaku).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Różyczki brokułu blanszujemy we wrzątku przez ok. 5 minut (jeśli lubimy bardziej miękkie można blanszować dłużej). Przelewamy zimną wodą. Robimy sos beszamelowy z masła, mąki i mleka. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Połowę makaronu układamy na dnie naczynia, następnie mięso z sosem, resztę makaronu i na koniec brokuł. Polewamy wszystko beszamelem i posypujemy startym żółtym serem (najlepiej typu gruyere, miękki, ciągnący się).
Zapiekankę pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku około 20 - 30 minut. Można zmniejszyć temperaturę i piec dłużej w przypadku, gdy chcemy podać zapiekankę z opóźnieniem na ciepło. Smacznego!