Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 3734

Dodano:

Odsłon: 2410

Pyszna i sycąca zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego z dodatkiem papryki, pieczarek i pomidorów.

Składniki

  • mięso mielone 0,5 kg
  • makaron 0,5 kg
  • papryka żółta 1 szt duża
  • papryka czerwona 1 szt duża
  • cebula czerwona 1 szt
  • pieczarki 40 dag
  • pomidory 3 szt duże
  • ser żółty 30 dag
  • keczup 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i gotujemy makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. /Możemy też wykorzystać makaron pozostały po obiedzie/
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /ja wykorzystuję dużą łyżkę masła/ i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy ok. 10 min a potem dodajemy mięso mielona.
    Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki: dwa kroimy w małą kostkę a trzeciego w plastry.
    Do mięsa mielonego dodajemy paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. Podsmażamy jeszcze ok. 5-7 min. Dodajemy keczup i doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia.
    Żółty ser ścieramy na tarce jarzynowej. Makaron odcedzamy i razem z żółtym serem dodajemy do składników na patelni i mieszamy.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy, przekładamy zawartość patelni, na wierzchu układamy plastry pomidora.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy przez 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń