Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 386

Kolejny tzw. "przegląd lodówki" :) ale takie dania są najlepsze :)

Składniki

  • Szynka (wg. Uznania)
  • Makaron 500g
  • Śmietana 18% (ja miałam pół opakowania kwaśnej i troszkę słodkiej)
  • 1 mała cebula
  • 4 pieczarki
  • Pół brokuła
  • Sól, pieprz
  • 100g passaty pomidorowej
  • Kukurydza konserwowa
  • Żółty ser do posypania
  • 1 szklanka wody z makaronu
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka makaronowa z szynką

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al' dente

  2. Pieczarki kroimy w plastry podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do pieczarek. Chwilkę smażymy. W międzyczasie kroimy szynkę (lub jaka kolwiek wędlinę), w kostkę i dodajemy do pieczarek. Smażymy ok. 5 min. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki dodajemy na patelnię. Podsmażamy, na sam koniec dodajemy kukurydzę. Śmietanę 18% kwaśna haruje w pół szklanki gorącej wody (ja zostawiłam pół szklanki wody z makaronu) wlewamy na patelnię. Chwilkę gotujemy ok. 3 min.

  3. Makaron i szynkę z warzywami mieszamy razem, dodajemy resztę słodkiej śmietany 18%. Całość wykładamy do nasmarowanego tłuszczem naczynia lub blachy. Posypujemy serem. Zapiekamy do momentu aż ser nam się fajnie zarumieni w temperaturze 220 stopni. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń