Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak my kochamy tę porę roku. Wszystko takie zielone, piękne, świeże i pachnące. No i te truskawki <3 nawet po ciężkiej pracy w polu, ich zbieranie, zapach i ten słodki smak, nie pozwolił nam ich „znielubić”. Zawsze zbierało je się nie dla pieniędzy, lecz dla samych owoców. Pamiętamy…4 koszyczki dla właściciela, piąty dla nas. Teraz miło się to wspomina. Może stąd sentyment do dań z truskawkami. Często w domu robiło się makaron ze śmietaną i truskawkami. Teraz postanowiliśmy odświeżyć to danie, lekko podkręcając parmezanem i…Ciekawi? To czytajcie.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 784
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 784
Składniki
Makaron gotujemy kilka minut mniej, niż jest to na opakowaniu. Oczywiście w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski. Śmietanę mieszamy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy umyte truskawki, szypułki usuwamy po myciu. Większe kroimy, dodajemy do śmietany z cukrem i mieszamy. Do sosu, dodajemy makaron, dokładnie łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. Następnie posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 10 min. I tutaj składnik, który idealnie komponuje się z truskawkami. Posypujemy posiekanym lubczykiem, wymieszanym z cynamonem. Podajemy od razu po przygotowaniu.