Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem podsmażonym na maśle i czosnku, a następnie zapiekanym w sosie śmietanowym z parmezanem to przepis na udany obiad dla całej rodziny – zarówno na co dzień, jak i od święta. Danie jest kremowe, aromatyczne i bardzo wyraziste w smaku, a dodatkowo pełne ciągnącego się sera!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1083
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4865
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1083
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4865
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Składniki
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia przez 2-3 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i przyprawy. Smaż całość kolejną minutę.
Dodaj mąkę i podsmaż ją do lekkiego zbrązowienia przez ok. 1 minutę. Stopniowo wlewaj bulion, a następnie śmietankę. Wymieszaj i gotuj, cały czas mieszając, przez ok. 1-2 minuty.
Zdejmij sos z ognia i wmieszaj parmezan.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wsyp ugotowany makaron. Na wierzchu wylej sos szpinakowy i całość delikatnie przemieszaj. Posyp tartym lub siekanym serem mozzarella.
Zapiekankę makaronową ze szpinakiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Celsjusza i piecz przez 18-20 minut, do ładnego zezłocenia.
Danie wyjmij i odstaw na 5 minut. Podawaj na ciepło.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce.