Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na obiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 656
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1867
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 406
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 656
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1867
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 406
Składniki
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy na lekko posłodzonym wrzątku (2-3 min) ,odcedzamy. Marchew i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę makaronu ,następnie marchew i fasolkę , resztę makaronu ,połowę sera i pokrojonego w piórka pora. Na wierzch układamy różyczki brokułu ,posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając. Jak zgęstnieje doprawiamy solą ,białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C (wierzch zapiekanki najlepiej przykryć folią aluminiową).