Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka może okazać się zaskakującym hitem na imprezie z przyjaciółmi lub rodziną, zwłaszcza że wszyscy razem mogą jeść z jednej foremki. Zapiekanka meksykańska łączy w sobie mnóstwo smaków i połączy wielbicieli nieformalnych dań. Miękka, serowa zapiekanka nabierana za pomocą nachosów lub chrupiących bagietek to moc smaku i zero skrępowania. Najlepiej upiec od razu dwie porcje!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6428
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6428
Składniki
Pokrój boczek w kawałki i lekko przesmaż na patelni. Nie smaż zbyt długo, by nie zrobiły się suche skwarki. Zostaw dwie łyżki do dekoracji. W dużej misce umieść serek śmietankowy i majonez lub śmietanę i zmiksuj mikserem na gładką, puszystą masę. Dodaj starty na tarce cheddar, pokrojone papryczki oraz boczek i wymieszaj wszystkie składniki.
Przygotuj naczynie żaroodporne lub ceramiczną foremkę i natłuść ją masłem lub oliwą. Wylej do środka formy masę zapiekanki i wygładź powierzchnie łyżką. W małej misce połącz rozpuszczone masło z parmezanem i bułką tartą i taką „kruszonkę” wyłóż na serowo-boczkowej masie.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz zapiekankę przez 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu możesz posypać posiekanym szczypiorkiem i pozostałym, przesmażonym boczkiem. Jedz zapiekankę najlepiej ciepłą (wtedy ser się najlepiej ciągnie) za pomocą nachosów, krakersów lub świeżej bagietki.