Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszna zapiekankę, troszeczkę na ostro.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 294
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 44
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 75
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 139
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17056
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 361
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 294
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 44
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 75
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 139
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17056
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 361
Składniki
dka przełamać w stawie i każde podzielić na 2 części. Filety przekroić na pół. Następnie mięso umyć i osuszyć. Pół łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Posmarować tym mięso i ułożyć w brytfance. Piec ok 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (lub z termoobiegiem 175 stopni).
Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w cienkie słupki. Czosnek pokroić w plasterki, zostawiając 2 ząbki. Ziemniaki obrać, większe sztuki pokroić na połówki lub ćwiartki. Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Ziemniaki wymieszać z ziołami, cebulą, plasterkami czosnku i 4 łyżkami oliwy. Rozłożyć na mięsie po ok 15 minutach pieczenia.
Pomidory umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Pomidory i oliwki dodać do mięsa i ziemniaków po ok 40 minutach pieczenia.
Papryczki chili oczyścić, przeciąć wzdłuż na pól, usunąć gniazda nasienne, umyć i posiekać. Pozostały czosnek pokroić w kostkę. Czosnek i chili wymieszać z 2 łyżkami brązowego cukru, 1 łyżeczką soli i 4 łyżkami oliwy. Ok 15 minut przed końcem pieczenia powstała pastą posmarować ziemniaki i mięso. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem. Podawać wszystko razem.