Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka zapiekanka dla zapracowanych. Łatwa w przygotowaniu ze składników, które zazwyczaj każdy ma w lodówce.
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9171
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1037
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 261
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 94
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9171
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1037
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 261
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 94
Składniki
Ziemniaki nieobrane ze skórki płuczemy w wodzie i podgotowujemy kilka minut (można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia). Kiełbasę i parówki kroimy, cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Na tłuszczu podsmażamy pokrojone wędliny z cebulką. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki - wędliny z cebulką - ziemniaki - wędliny.
Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą, pieprzem. Do jaj dodajemy serki topione (alternatywnie może być żółty ser starty uprzednio na tarce). Mieszamy delikatnie jajka z serkami i wlewamy do zapiekanki.
Naczynie kładziemy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach (czas zapiekania zależny od piekarnika). Jeśli ziemniaki się zrumienią, a masa jajeczna zetnie możemy podawać tak przygotowane danie najlepiej na gorąco. Smacznego!