Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48033

Dodano:

Odsłon: 17066

Prosta, a jakże smaczna zapiekanka. Idealna na obiad.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 250 g pieczarek
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 100 g startej mozzarelli
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • Sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • mielona gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko dokładnie łączymy z jajkiem, mąką, proszkiem i szczyptą soli. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.

    Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i cebule kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą.

    Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Przygotowujemy sos.
    Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę razem podsmażamy. Następnie wlewamy (cienkim strumieniem) mleko, cały czas mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Do smaku doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

    Naleśniki zalewamy sosem i zapiekamy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń