Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli usmażyłaś na śniadanie naleśniki i zostało ci wiele nadprogramowych egzemplarzy, możesz użyć ich do wykonania pysznego obiadu w formie naleśnikowej zapiekanki. Wystarczy, że przygotujesz szpinakowy farsz, a całość zalejesz aksamitnym sosem beszamelowym i zapieczesz. Sukces gwarantowany!
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Obierz i poszatkuj cebulę, a następnie wrzuć ją na patelnię z rozpuszczonym masłem. Po chwili dodaj rozmrożony szpinak i przesmaż chwilę. Przeciśnij czosnek, pokrusz fetę oraz dodaj przyprawy. Wyłącz gaz pod patelnią i dodaj starty parmezan. Wymieszaj farsz.
Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę i mieszaj, aż uzyskasz gładką zasmażkę. Weź trzepaczkę i dolewaj do rondelka mleko, stale mieszając sos. Dodaj przyprawy oraz parmezan i wciąż mieszając uzyskaj kremową konsystencję.
Wyłóż szpinakowo-serowy farsz na naleśniki, a następnie zwiń je. Układaj ruloniki w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym o długości ok.30 cm. Polej naleśniki sosem beszamelowym i posyp startym, żółtym serem.
Wstaw formę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut aż do zrumienienia sera. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odczekaj kilka minut, aż całość nieco ostygnie. Po przestygnięciu łatwiej pokroisz naleśnikowy przysmak. Zapiekankę podawaj bez żadnych dodatków.
Zrób naleśniki. Zacznij od ubicia jajek mikserem, a następnie dodaj mleko, mąkę, wodę gazowaną i olej. W ten sposób uzyskasz puszyste i lekkie naleśniki, a dodanie oleju do ciasta spowoduje, że dolewanie tłuszczu na patelnię jest zbędne. Usmaż naleśniki tak, aby były rumiane.