Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka parmezanowa podkreśla smak świeżych i dobrze doprawionych warzyw. Ukryte są one pod warstwą pysznie chrupiącego z zewnątrz i ciągnącego się sera.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2191
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4701
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 58
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2191
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4701
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 58
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną lub bardzo ostrym nożem). Cukinię i pomidory również pokrój w cienkie plasterki.
Zetrzyj obydwa sery. Jeśli używasz miękkiej mozzarelli, możesz ją posiekać ostrym nożem na plasterki. Połącz obydwa sery.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj przez ok. 5 minut – mają lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne. Odcedź i przestudź.
Naczynie do zapiekania (ok. 24 cm średnicy) wysmaruj odrobiną oliwy. Układaj na przemian ziemniaki, cukinię i pomidory, lekko zachodzące na siebie.
W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Powoli wylej masę jajeczno-śmietanową na ułożone warzywa, równomiernie rozprowadzając.
Posyp całość startym parmezanem i mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez ok. 40-45 minut.