Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypomina trochę rybe po grecku, aksamitna w smaku.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30991
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3672
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5235
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30991
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3672
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5235
Składniki
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, doprawiamy mocno pieprzem, dolewamy trochę mleka, dodajemy masło i szczyptę gałki muszkatołowej i robimy pueree.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dosypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i wkruszamy kostkę rosołową i mieszamy.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy do momentu, aż sos się zredukuje.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie sos mięsny. Na górze rozsmarowujemy pueree.
Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam z termooobiegiem. Ziemniaki powinny się ściąć i lekko zarumienić.
Dekorujemy pietruszką (jeśli oczywiście ją lubimy :P). Można podawać też ze śmietaną.