Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pasterska

Przepis dnia 2014-03-25
Zapiekanka pasterska

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6960

Dodano:

Odsłon: 14299

Przypomina trochę rybe po grecku, aksamitna w smaku.

Składniki

  • 500 dag mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • duża marchew
  • 2 średnie cebule
  • kostka mięsna pieczeniowa
  • mały koncentrat pomidorowy
  • olej słonecznikowy
  • 5 ziemniaków
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka mąki
  • łyżka octu balsamicznego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, doprawiamy mocno pieprzem, dolewamy trochę mleka, dodajemy masło i szczyptę gałki muszkatołowej i robimy pueree.

  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dosypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i wkruszamy kostkę rosołową i mieszamy.

  3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy do momentu, aż sos się zredukuje.

  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie sos mięsny. Na górze rozsmarowujemy pueree.

  5. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam z termooobiegiem. Ziemniaki powinny się ściąć i lekko zarumienić.

  6. Dekorujemy pietruszką (jeśli oczywiście ją lubimy :P).

    Można podawać też ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szynszylka 25 marca 2014 wygląda super - musi tez super smakować

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 marca 2014 Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki,Twoja bardzo mi przypadła do gustu, zabieram do książki

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń