Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypomina trochę rybe po grecku, aksamitna w smaku.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 64
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 64
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Składniki
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, doprawiamy mocno pieprzem, dolewamy trochę mleka, dodajemy masło i szczyptę gałki muszkatołowej i robimy pueree.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dosypujemy mąką i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i wkruszamy kostkę rosołową i mieszamy.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i ocet balsamiczny, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy do momentu, aż sos się zredukuje.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie sos mięsny. Na górze rozsmarowujemy pueree.
Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam z termooobiegiem. Ziemniaki powinny się ściąć i lekko zarumienić.
Dekorujemy pietruszką (jeśli oczywiście ją lubimy :P). Można podawać też ze śmietaną.