Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny obiad z prostych skladników
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1318
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18491
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1318
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5845
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18491
Składniki
Pokroiłam pieczarki i cebulę.
Usmażyłam je i doprawiłam. Rozrobioną łyżką mąki w wodzie, zagęściłam sos. Po wyłączeniu ognia dodałam jeszcze posiekanej naci pietruszki.
W wytłuszczonych miseczkach do zapiekania najpierw ułożyłam ugotowaną warstwę makaronu, i wylałam na to sos pieczarkowy.
Zrobiłam beszamel serowy. Na małym ogniu w garnku roztopiłam masło, dodałam mąkę- już trzeba cały czas mieszać. Teraz wlewam stopniowo mleko, jak utworzy się jednolita lejąca masa, dodaję przyprawy i ser, i mieszam do rozpuszczenia sera. Beszamel stanie się bardziej gęsty od sera.
Na warstwie sosu z pieczarek, ułożyłam kolejną warstwę makaronu i polałam ją beszamelem. Zapiekałam naczynia w piekarniku przez 45 minut w 175 stopniach pod papierem do pieczenia, potem zdjęłam papier i piekłam pare minut do zrumienienia beszamelu.
Smacznego :)