Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka po szwedzku

Zapiekanka po szwedzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 712

Dodano:

Odsłon: 10090

Doskonała propozycja obiadowa dla zabieganych kucharzy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie sycącego posiłku dla całej rodziny. Przepis pochodzi z 412. odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 6 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • olej ryżowy do smażenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka kawałków papryki marynowanej
  • 100 g sera żółtego dojrzewającego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka po szwedzku

Przygotowanie

  1. Filet pokroić w kostkę i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć razem przez kilka minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozłożyć pokrojoną paprykę.

  2. Jajka wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę i majonez.
    Przyprawić papryką, curry, solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przelać do foremki. Na wierzch zetrzeć ser i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekać przez ½ godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń