Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka pod ziemniaczanym puree"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
70 dag mielonej łopatki, 2 marchewki (30 dag), 2 pomidory, cebula, majeranek, sól, pieprz, olej. Purée: pół kg ziemniaków, łyżka margaryny, 1/4 szklanki mleka
Cebulę obierz, pokrój w kos tkę. Marchewki oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Olej rozgrzej w rondlu, podsmaż cebulę z marchewką. Dodaj mięso, rozgnieć widelcem, podsmaż. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Duś ok. 10 minut. Masę rozsmaruj w natłuszczonej formie na tartę.
Purée: ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, ugnieć. Dodaj margarynę i mleko, wymieszaj na jednolitą masę, przypraw. Rozsmaruj na masie mięsnej. Widelcem zrób delikatne wzorki, wierzch oprósz majerankiem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika, piecz 30-35 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.
Czas przygotowania: 70 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2 złŹródło: Chwila dla Ciebie