Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sosu pomidorowego. Danie jest lekkie, aromatyczne i idealnie letnie – świetnie sprawdzi się także jako posiłek na dwa dni dla całej rodziny. Całość jest niezwykle łatwa i szybka w przyrządzeniu, a efekt wizualny zachwyci każdego.
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2319
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2319
Składniki
Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż do uzyskania ładnego zapachu, ale nie doprowadzaj do zbrązowienia.
Wlej mleko i cały czas mieszaj trzepaczką. Dopraw gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Odstaw.
Przygotuj zapiekankę. Wszystkie warzywa pokrój na cienkie, okrągłe plasterki – ręcznie lub a pomocą mandoliny.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Następnie wylej passatę i sos. Wymieszaj całość i połóż drobno posiekany czosnek, tymianek, chili, sól i pieprz. Krótko i delikatnie przemieszaj.
Na sosie ułóż warstwami warzywa. Możesz robić to losowo lub zgodnie z regułą.
Naczynie przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 55-60 minut, do miękkości warzyw. Sos powinien bulgotać po bokach.
Zapiekankę prowansalską wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżego pieczywa.