Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sosu pomidorowego. Danie jest lekkie, aromatyczne i idealnie letnie – świetnie sprawdzi się także jako posiłek na dwa dni dla całej rodziny. Całość jest niezwykle łatwa i szybka w przyrządzeniu, a efekt wizualny zachwyci każdego.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1426
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 453
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1426
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 453
Składniki
Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło i dodaj mąkę. Smaż do uzyskania ładnego zapachu, ale nie doprowadzaj do zbrązowienia.
Wlej mleko i cały czas mieszaj trzepaczką. Dopraw gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Odstaw.
Przygotuj zapiekankę. Wszystkie warzywa pokrój na cienkie, okrągłe plasterki – ręcznie lub a pomocą mandoliny.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Następnie wylej passatę i sos. Wymieszaj całość i połóż drobno posiekany czosnek, tymianek, chili, sól i pieprz. Krótko i delikatnie przemieszaj.
Na sosie ułóż warstwami warzywa. Możesz robić to losowo lub zgodnie z regułą.
Naczynie przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 55-60 minut, do miękkości warzyw. Sos powinien bulgotać po bokach.
Zapiekankę prowansalską wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżego pieczywa.