Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka rybno-warzywna z ciastem francuskim"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
Dorsza opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Marchew i pora obierz, pokrój w plastry. Do garnka wlej wino, dodaj pokrojone warzywa, wlej tyle wody, by je przykryła. Zagotuj, wyłącz gaz. Włóż na 5 minut rybę do gorącego wywaru. Przykryj pokrywką. Odstaw. Możesz też 10 minut gotować rybę na parze.
Do naczynia przełóż rybę i warzywa, posyp startym serem. Wsyp groszek konserwowy, wlej odrobinę wywaru.
Ułóż na naczyniu płat ciasta, wytnij kawałek większy niż naczynie do zapiekania. Przykryj nim formę, przyklejając brzegi, poprzekłuwaj je. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C przez 25 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt rumiane, przykryj je folią aluminiową.
Czas: około 45 minut.Źródło: Dobry Tydzień