Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa – może być z resztek

Zapiekanka ryżowa – może być z resztek

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3510

Dodano:

Odsłon: 4024

Zapiekanka ryżowa to danie typu „sprzątanie lodówki” i „nie marnuję jedzenia”, i jeszcze „zużyję resztkę startego żółtego sera/ugotowane warzywa/ugotowany ryż/otwarty słoiczek koncentratu pomidorowego”. Każdy może dopisać tu własne „zużyję”! Ale oczywiście można też zrobić ją od podstaw, gotując i smażąc po kolei składniki, otwierając nową puszkę pomidorów i ucierając świeżo zakupiony ser. Zapewniam, że w każdym przypadku będzie smacznie!

Składniki

  • 1 szklanka suchego ryżu (około 3 szklanki ugotowanego)
  • warzywa ugotowane – z rosołu lub świeże – 2-3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por (można dać trochę więcej), nadaje się
  • 1 paczka mrożonki marchew z groszkiem (450 g)
  • 400-500 g pieczarek
  • 1-2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (nie keczupu, nie przecieru i nie krojonych pomidorów, no chyba, żeby zalegały w lodówce)
  • 150-200 g tartego żółtego sera, może być różnych gatunków
  • 2-3 łyżki oliwy do natłuszczenia dna formy
  • pieprz, sól, ulubione zioła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż opłukać, zalać w garnku 2 szklankami wrzącej wody i odrobinę osolić. Zamieszać tylko raz na początku. Przykryć i gotować na niedużym ogniu 15 minut, po czym wyłączyć gaz i pozostawić ryż bez odkrywania, aby „doszedł”.
    Piekarnik włączyć, by się nagrzał do temperatury około 180-200 stopni.

  2. Warzywa z rosołu pokroić w kostkę, jeśli używa się świeżych – również pokroić je w kostkę i gotować do miękkości, soląc delikatnie. Podobnie postąpić z mrożonką – osolić i ugotować.
    Oddzielnie ugotować mrożoną marchewkę z groszkiem, soląc lekko.

  3. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle klarowanym, doprawiając do smaku pieprzem i solą.

  4. Żółty ser zetrzeć na tarce. Częściowo użyłam resztki sera cheddar (do środka zapiekanki), a częściowo edamskiego – na wierzch. Dobrze nadaje się również gouda czy ementaler, ale tak naprawdę może to być dowolny żółty ser, jednak raczej taki, który choć trochę się topi.

  5. Dno naczynia do zapiekania natłuścić oliwą. Wyłożyć około połowy porcji ugotowanego ryżu, wyrównać warstwę. Na ryżu ułożyć pieczarki, posypać je ulubionymi ziołami, na nich ułożyć odcedzone ugotowane warzywa (i te z rosołu, i te z mrożonki). Groszek jest ważny w tej zapiekance. Jeśli nie ma mrożonki, można użyć nieco więcej świeżej marchwi oraz groszku z puszki – też będzie pysznie! Na warstwie warzyw ułożyć kleksy koncentratu pomidorowego, można znów posypać ziołami.

  6. Rozsypać część utartego żółtego sera, tutaj użyłam resztki cheddara, który zalegał mi w lodówce.

  7. Przykryć resztą ryżu, wyrównując powierzchnię i dociskając lekko, żeby zapiekanka ryżowa nieco się sprasowała i połączyła.

  8. Wierzch posypać resztą tartego sera.

  9. Zapiekać w piekarniku do momentu, aż stopi i lekko zrumieni się ser, co trwa zwykle około pół godziny.

  10. Zapiekanka ryżowa z warzywami jest naprawdę pyszna, choć trudno ładnie ułożyć ją na talerzu, a jeszcze trudniej sfotografować.

  11. No cóż, bardzo się starałam zrobić zdjęcie, które choć trochę zachęci Was do zrobienia tej potrawy. Nie wiem, na ile mi się udało, ale uwierzcie – warto, choćby tylko po to, aby uporządkować lodówkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń