Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ryżowa z jabłkami to słodki smak dzieciństwa, pełen aromatycznych jabłek, cynamonu i chrupiącej posypki na wierzchu. Najlepiej od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ twój dom będzie pachniał jak po upieczeniu szarlotki, wabiąc wszystkich sąsiadów. Deser jest idealny na jesień, kiedy trwa sezon na jabłka. Do nadzienia zapiekanki możesz dodać także rodzynki lub gruszki. Zapiekankę upiecz w jednym, dużym naczyniu lub kilku mniejszych jako porcje dla każdej osoby.
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 182
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 111
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 105
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 131
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 182
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 111
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 105
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 131
Składniki
Na patelni lub w garnku rozpuść masło, a gdy będzie gorące dodaj do niego bułkę tartą i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając, aby bułka się zarumieniła. Po czym zdejmij z ognia.
Ugotuj ryż w mleku i lekko ostudź. Umyj i obierz jabłka, pokrój w kostkę, a następnie włóż do miski. Dodaj cukier, cynamon, ugotowany ryż i 2 łyżki zrumienionej bułki tartej. Jeśli lubisz, możesz dodać też przelane wrzątkiem rodzynki. Wymieszaj farsz zapiekanki. Aby nadzienie było bardziej zwarte, dolej 3-4 łyżki mleka.
Przełóż jabłka z ryżem do wysmarowanej masłem formy lub okrągłego naczynia żaroodpornego (ok.23 cm), rozprowadź, a na wierzch wyłóż resztę bułki tartej. Przykryj foremkę folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do pieca (program dolnego podpiekania) nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i od razu podawaj.