Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ryżowa z jabłkami to słodki smak dzieciństwa, pełen aromatycznych jabłek, cynamonu i chrupiącej posypki na wierzchu. Najlepiej od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ twój dom będzie pachniał jak po upieczeniu szarlotki, wabiąc wszystkich sąsiadów. Deser jest idealny na jesień, kiedy trwa sezon na jabłka. Do nadzienia zapiekanki możesz dodać także rodzynki lub gruszki. Zapiekankę upiecz w jednym, dużym naczyniu lub kilku mniejszych jako porcje dla każdej osoby.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10793
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6205
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5374
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13122
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4862
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10793
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6205
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5374
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13122
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4862
Składniki
Na patelni lub w garnku rozpuść masło, a gdy będzie gorące dodaj do niego bułkę tartą i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając, aby bułka się zarumieniła. Po czym zdejmij z ognia.
Ugotuj ryż w mleku i lekko ostudź. Umyj i obierz jabłka, pokrój w kostkę, a następnie włóż do miski. Dodaj cukier, cynamon, ugotowany ryż i 2 łyżki zrumienionej bułki tartej. Jeśli lubisz, możesz dodać też przelane wrzątkiem rodzynki. Wymieszaj farsz zapiekanki. Aby nadzienie było bardziej zwarte, dolej 3-4 łyżki mleka.
Przełóż jabłka z ryżem do wysmarowanej masłem formy lub okrągłego naczynia żaroodpornego (ok.23 cm), rozprowadź, a na wierzch wyłóż resztę bułki tartej. Przykryj foremkę folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do pieca (program dolnego podpiekania) nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i od razu podawaj.