Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ryżowa z jabłkami to słodki smak dzieciństwa, pełen aromatycznych jabłek, cynamonu i chrupiącej posypki na wierzchu. Najlepiej od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ twój dom będzie pachniał jak po upieczeniu szarlotki, wabiąc wszystkich sąsiadów. Deser jest idealny na jesień, kiedy trwa sezon na jabłka. Do nadzienia zapiekanki możesz dodać także rodzynki lub gruszki. Zapiekankę upiecz w jednym, dużym naczyniu lub kilku mniejszych jako porcje dla każdej osoby.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30978
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3664
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5048
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30978
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3664
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5048
Składniki
Na patelni lub w garnku rozpuść masło, a gdy będzie gorące dodaj do niego bułkę tartą i smaż na wolnym ogniu, stale mieszając, aby bułka się zarumieniła. Po czym zdejmij z ognia.
Ugotuj ryż w mleku i lekko ostudź. Umyj i obierz jabłka, pokrój w kostkę, a następnie włóż do miski. Dodaj cukier, cynamon, ugotowany ryż i 2 łyżki zrumienionej bułki tartej. Jeśli lubisz, możesz dodać też przelane wrzątkiem rodzynki. Wymieszaj farsz zapiekanki. Aby nadzienie było bardziej zwarte, dolej 3-4 łyżki mleka.
Przełóż jabłka z ryżem do wysmarowanej masłem formy lub okrągłego naczynia żaroodpornego (ok.23 cm), rozprowadź, a na wierzch wyłóż resztę bułki tartej. Przykryj foremkę folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do pieca (program dolnego podpiekania) nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i od razu podawaj.