Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 1924

Proponuję dziś mój przepis na przepyszną wegetariańską zapiekankę ryżową z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem. Jest bardzo prosta i naprawdę bardzo pyszna. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 2 torebki ryżu parboiled po 100 g
  • ok. 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • kawałek żółtego sera do starcia
  • trochę tartego twardego sera: parmezan, grana padano, corregio
  • oliwa
  • sól, pieprz i dużo oregano
  • kawałek masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastawiamy wodę na ryż.
    Cebulę kroimy w ćwierć-talarki i smażymy na oliwie.
    Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy i dorzucamy do smażącej się cebuli.
    Mieszamy, solimy, sypiemy pieprz i bardzo dużo oregano. I smażymy na wolnym ogniu.

    Wodę na ryż solimy półtorej łyżeczki soli - wrzucamy dwie torebki ryżu i gotujemy przez 16 minut.

    W międzyczasie naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

    Ugotowany ryż wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone pieczarki, mieszamy.

    Dorzucamy odsączoną kukurydzę z puszki, filiżankę mrożonego groszku, mieszamy.

    Warto dodać trochę tartego twardego sera typu parmezan, grana padano czy corregio, mieszamy.

    Wcieramy też trochę żółtego sera. Na tym etapie można ewentualnie zapiekankę doprawić, ale nie jest to konieczne, jeżeli dobrze doprawiliśmy pieczarki.

    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

    Na wierzch trzemy jeszcze trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach. Przykrywamy.

    Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut - na przykład z grzaniem góra-dół.

    Następnie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut z termoobiegiem, żeby ładnie zapiekł się ser.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń