Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś mój przepis na przepyszną wegetariańską zapiekankę ryżową z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem. Jest bardzo prosta i naprawdę bardzo pyszna. Serdecznie polecam :-)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 248
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3616
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 248
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3616
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Nastawiamy wodę na ryż. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki i smażymy na oliwie. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy i dorzucamy do smażącej się cebuli. Mieszamy, solimy, sypiemy pieprz i bardzo dużo oregano. I smażymy na wolnym ogniu. Wodę na ryż solimy półtorej łyżeczki soli - wrzucamy dwie torebki ryżu i gotujemy przez 16 minut. W międzyczasie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ugotowany ryż wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone pieczarki, mieszamy. Dorzucamy odsączoną kukurydzę z puszki, filiżankę mrożonego groszku, mieszamy. Warto dodać trochę tartego twardego sera typu parmezan, grana padano czy corregio, mieszamy. Wcieramy też trochę żółtego sera. Na tym etapie można ewentualnie zapiekankę doprawić, ale nie jest to konieczne, jeżeli dobrze doprawiliśmy pieczarki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na wierzch trzemy jeszcze trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach. Przykrywamy. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut - na przykład z grzaniem góra-dół. Następnie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut z termoobiegiem, żeby ładnie zapiekł się ser. Smacznego :-)